Hoe herken je een oud boek?


Hoe herken je een oud boek?

Een werk van de geest bedacht door een auteur, het boek stelt de lezer in staat om te reizen door ruimte en tijd. Antiquarische boeken komen overeen met werken die sinds de periode van de artisanale druk zijn uitgegeven. Dit betekent van het begin van de drukkunst in de 15e eeuw tot de industriële revolutie in de 19e eeuw. Voor sommigen zijn antiquarische boeken kostbare voorwerpen die ideaal zijn voor bibliotheken. In deze context wordt hun identificatie een noodzakelijk element voor elke boekenliefhebber. Hier zijn een paar elementen die u kunnen helpen bij het herkennen van een antiek boek.

De auteur en het werk

Het eerste wat je moet doen om een oud boek te identificeren is de nodige informatie vinden over de auteur en het werk. De auteur van het werk moet daarom worden gelokaliseerd in de periode die overeenkomt met die van het antiquariaatsboek. Net als bij een modern boek zijn de auteur van een antiquariaat boek en de titel meestal gemakkelijk te vinden op de titelpagina. Bij oudere boeken kan dit echter iets moeilijker zijn. Deze werken hebben ongeveer dezelfde kenmerken als middeleeuwse manuscripten. Ze beginnen met de eerste woorden van de tekst waarin de titel en de auteur te vinden zijn. Indien dit niet het geval is, moeten de laatste regels van de tekst worden geraadpleegd. De presentatie van een antiek boek verschilt van die van een modern boek, dat alle informatie bevat die nodig is om het werk te identificeren. Het moderne boek vermeldt de namen van de auteur, de uitgever, de drukker, de datum van uitgave en de eerste druk. Als u naar de titelpagina of het colofon van een antiquariaat kijkt, zult u deze essentiële identificatie-elementen zelden vinden. In sommige gevallen worden de data afgedrukt in Romeinse cijfers.

Het formaat van het boek

Een antiek boek is gemakkelijk te herkennen aan het formaat. Er moet inderdaad worden opgemerkt dat de vorm van de codex in de loop der jaren is verbeterd met :

  • hoofdletters;
  • interpunctie;
  • scheiding van woorden;
  • inhoudsopgave;
  • en indexen.

Met sommige “oude boeken” is het moeilijk om deze verschillende elementen te vinden die het lezen kunnen vergemakkelijken. Het uiterlijk van de bladeren maakt het ook mogelijk om een oud boek te herkennen. De pagina’s van deze boeken hebben over het algemeen een oud karakter met een kleur die een beetje naar geel neigt. Op de pagina’s van een oud boek is een nummering te zien die meestal op de achterkant van het boek staat. Naast deze verschillende kenmerken moet worden opgemerkt dat een oud boek ook te herkennen is aan het gebruikte lettertype. Het handschrift is over het algemeen klein vanwege de ambachtelijke druk van deze periode.

De zeldzaamheid van de editie

Antiquarische boeken staan bekend om de zeldzaamheid van hun uitgaven. Ze zijn dus niet zo gemakkelijk te vinden. In tegenstelling tot moderne boeken wordt de informatie met betrekking tot de uitgave niet a priori gegeven. Deze schaarste dwingt specialisten dan ook om uit de overlevende exemplaren antiquarische boeken te bouwen. Het kan dus ingewikkeld, zo niet onmogelijk, zijn om alle gelokaliseerde exemplaren van dezelfde editie te raadplegen. Opgemerkt moet worden dat oude boeken wijd verspreid zijn door de gevaren van de geschiedenis. In termen van zeldzaamheid van de uitgave zijn deze boeken vergelijkbaar met middeleeuwse manuscripten. Dit is de reden waarom oude boeken meestal duur zijn in de boekhandel. Aan de andere kant moet een zeldzaam boek niet verward worden met een oud boek. De uitgave van een boek kan vrij zeldzaam zijn zonder dat het in de periode van het handdrukwerk is bedacht.

De voorwaarde van de binding van het boek

Naast de eerder genoemde elementen voor de identificatie van een antiek boek is de binding een niet te verwaarlozen kenmerk. Een boekband van een traditionele drukpers is duidelijk anders dan die van voor de 19e eeuw. Dit kan al worden begrepen door de eeuwen heen die de twee perioden van elkaar scheiden. In de periode van het handgemaakte drukwerk worden de boekbanden gemaakt met volle schapenvachten. In tegenstelling tot de bindingen van moderne boeken zijn die van oude boeken erg hard. In de meeste gevallen hebben antieke boeken planken en stekels die uitsluitend van leer zijn gemaakt. De decoratie van sommige antiquarische boeken is specifiek, zowel wat betreft de stekels als de kaft. Men kan dan ook bijzonderheden als :

  • de gouden versieringen;
  • de veters;
  • de inlijnmixen;
  • en speciale patroonijzers.

Bovendien is het papier dat gebruikt wordt om oude boeken te maken ook anders dan het papier dat gebruikt wordt voor moderne boeken. Geproduceerd uit hennep of linnen lompen, heeft het een gelaagd uiterlijk en is het detecteerbaar door het licht. Op sommige bladen kan een watermerk worden geïdentificeerd zodra het papier doorzichtig is gemaakt. Kortom, antiquarische boeken worden gekenmerkt door de zeldzaamheid van de tekst en de uitgave, de schoonheid van de band en de gebruikte stijl. Het zijn deze verschillende kenmerken die u in staat stellen om ze effectief te herkennen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *